Medicinska sestra & medicinska nega

Oporavak od povreda i problemi sa kretanjem i normalnim fukncionisanjem zahtevaju medicinsku negu u kućnim uslovima. Adekvatna kućna nega je u ovom slučaju osnovni preduslov za uspešan oporavak, a to podrazumeva i potrebu da se kućni uslovi u potpunosti prilagode bolesniku i njegovim potrebama.
Bez obzira na to da li pacijent živi sam ili je okružen članovima porodice, medicinska sestra ili negovateljica su neophodne tokom oporavka i nege bolesnika.

Dobre namere i spremnost članova porodice da pomognu i neguju pacijenta ne mogu da se dovedu u pitanje, ali u ove situacije, pored dobre volje, zahtevaju i izvesni stepen stručnosti. Svaki korak u tretmanu bolesnika ima svoje objašnjenje, a da bi se adekvatno izveo, negovatelj mora da zna šta se tačno, kad, i zbog čega radi.

Našom službom, su obuhvaćene sve generacije korisnika. Bavimo se medicinskom negom nepokretnih, starih i bolesnih, pružanje palijativne kućne nege, rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kućnim uslovima. Osim toga, možete dobiti i usluge nege novorođenčadi, previjanje rana, rešavanje pred-upalnih stanja kod dojilja kao i problemima nakon porođaja, ka i usluge sitinga starih i dece. .

 

Medicinsko-tehničke usluge kao što su davanje terapije po nalogu lekara putem injekcije ili infuzije, administriranje i zamena katetera, nega stome, nega i previjanje rana su samo neke od naših usluga koje pružamo u kućnim uslovima i po pozivu, u terminima koji Vama najviše odgovaraju. Mobilna sestra je posebno specijalizovana za tretiranje i lečenje dekubitalnih rana (dekubitusa) koji se često javljaju kod nepokretnih i slabo pokretnih pacijenata. Ukoliko je dijagnoza takva da je izvesno da će pacijent duži vremenski period provesti u krevetu, preporučljiva je i nabavka antidekubitnog dušeka.

Rane se ne smeju ignorisati, što uključuje i one male po obimu, jer čak i najmanje rane koje se inficiraju mogu prerasti u ogroman problem. Većini rana je neophodna redovna dezinfekcija i previjanje, a učestalost i pomoćna sredstva koje treba upotrebiti u procesu određuje lekar ili stručna medicinska sestra. Danas postoji i nova generacija savremenih obloga koje služe za brže i efikasnije zarastanje rana.

Cilj svakog lečenja rane je ozdravljenje i vraćanje kože u prethodno stanje, bez ili uz što manji ožiljak, kao i izbegavanje dodatnih komplikacija koje mogu nastati usled neadekvatnog tretmana rane. Preporučljivo je da proces zarastanja nadgleda stručno medicinsko osoblje, posebno ako je u nekom momentu neophodno skinuti konce.

U okviru integrisanog sistema kućne zdravstvene nege, medicinska sestra nudi usluge savetovanja i tretiranja dekubitusa i drugih vrsta rana do potpunog izlečenja. Usluge se pružaju prilikom dolaska na kućnu adresu .

Injekcije su jedan od najbržih i najpouzdanijih načina da pacijent dobije lek, vrlo često hitno ili, barem, u određeno vreme. Time je davanje injekcije od vitalnog značaja za zdravlje, pa i život pacijenta. Ipak, nisu svi u mogućnosti da odu po ovu uslugu ili im radno vreme ustanova u kojima se ova usluga obavlja ne odgovara. Sa druge strane, nemali broj ljudi ima i strah od injekcije i to nosi novi problem.

Davanje injekcija kod kuće omogućava pacijentima koji su onemogućeni da prime injekciju u ambulanti ili u određeno vreme, da tu istu uslugu dobiju na svojoj adresi.

Jedna od najtraženijih usluga medicinske sestre , upravo je davanje injekcija u kući. Bilo da su u pitanju nepokretni pacijenti ili im je iz bilo kojeg drugog razloga, nezgodno da dolaze u ambulantu, prijatna i stručna medicinska sestra dolazi na kućnu adresu i obavlja uslužno davanje injekcija u doba u koje  je pacijentu to potrebno! Pored toga, ona ume da odagna strah i najvećim strašljivcima, jer, kako kažu njeni pacijenti, ima “laku ruku”, toplu reč i osmeh za sve!

Davanje infuzija je način da se osobi koja je u određenom lošem zdravstvenom stanju na brz način pomogne, kako bi osetila automatsko olakšanje. Infuzija se daje po nalogu lekara, a može da se primi u ambulanti ili kod kuće. Mobilna sestra je tu za vas da vam pomogne u oba slučaja. Ukoliko bolesnik nije u mogućnosti ili u stanju da dođe u ambulantu, obavlja se davanje infuzija u kući, čime se pacijentu omogućava da infuziju dobije baš onda kada mu je potrebna, bez čekanja ili zamaranja oko dolaska.

Davanje infuzije je jedna od osnovnih usluga medicinske sestre. Profesionalne i uvek ljubazne medicinske sestre izlaze na teren i obavljaj svu potrebnu pomoć oko bolesnika, a nega bolesnika svakako obuhvata i ovu uslugu. Uvek strpljive i nežne, pacijentima pomažu da se odmah osećaju bolje.

Povratak mame i bebe iz porodilišta kući podrazumeva uživanje u maženju i nežnostima, ali donosi i nova iskustva ukućanima, koja su neretko praćena zebnjom i stresom. Pogotovo kada je u pitanju nega bebe, dešava se da neiskusni roditelji ne znaju šta i kako treba da rade, ili su nesigurni i uplašeni. Tada su usluge patronažne sestre ili babice neprocenjive. Kupanje beba i nega pupka kod novorođenčadi jedna je od usluga iskusne medicinske sestare iz ambulante Mobilna sestra, u Beogradu. Ona će vam pomoći oko nege vaše bebe u prvim danima i naučiti vas kako da je kasnije sami pravilno negujete.

 

  • Kupanje novorođenčeta ili bebe
  • Nega pupka kod novorođenčadi
  • Nega bebe nakon kupanja (nega očiju, nosa, ušiju, uklanjanje temenjače, prepovijanje itd)
  • Obuka i saveti o kupanju beba i njihovoj nezi (najbolji položaji za kupanje bebe, nega posle kupanja, odabir kozmetičkih preparata…)